marți, septembrie 9

Marele Gatsby de F.SCOTT FITZGERALD

Părerea mea
Aveam cartea asta de ceva timp în bibliotecă şi de fiecare dată când mă uitam la ea îmi spuneam că trebuie să o citesc, întrucât am auzit multe păreri bune despre ea şi cum nu lecturasem în viaţa mea un roman clasic american, ,,Marele Gatsby" era un titlu perfect pentru a-mi satisface dorinţa anterioară. Şi pentru că de fiecare dată alte tomuri îmi făceau cu ochiul, abia după câteva luni am luat cartea asta din raft şi m-am apucat de ea. :3
Primele pagini mi s-au părut fără sens şi nu pricepeam mare lucru, dar de îndată ce m-am afundat printre rânduri totul a devenit mai limpede şi într-adevăr am fost captivată de lumea creată de F. SCOTT FITZGERALD...

UntitledPe fundalul unei Americi de după Primul Război Mondial, Nick Carraway, un bărbat de aproximativ trei decenii, vecin cu Gatsby, narează evenimentele ce se petrec de-a lungul paginilor. Fiind un tip misterios, bogat şi cuceritor, Jay Gatsby îi trezeşte lui Nick interesul, întrucât mereu în imensa lui casă se organizau petreceri fastuoase, la care veneau mulţi oameni cunoscuţi şi din înalta societate.

În ciuda faptului că avea o avere colosală, misteriosul vecin era nefericit, deoarece adevărata lui dragoste, Daisy, era căsătorită cu altcineva şi în plus, femeia nu-i împărtăşea sentimentele aşa cum făcea el...dar de fapt Daisy nutrea emoţii puternice pentru Gatsby, dar era prea lipsită de curaj ca să fie sinceră cu ea însăşi pentru a recunoaşte iubirea din faţa el şi să rămână cu acesta până la adânci bătrâneţi...şi aşa se face că de la această dragoste toxică şi fără viitor va urma un lanţ întreg de întâmplări nefericite, care vor conduce la un final tragic, tragic. :(

Personajele nu prea mi-au plăcut, în special soţii Buchman (Daisy şi Tom)-n-aveau onoare şi erau mediocri şi însuşi Gatsby, care era exagerat de naiv şi visător. Singurul care mi-a trezit simpatia a fost naratorul Nick, întrucât era un prieten devotat şi era un om onest, care ştia exact de vrea de la viaţă. Dar în ciuda fiinţelor pe care nu le-am agreat, cartea asta a fost o experienţă frumoasă şi chiar recomand acest roman de F.SCOTT FITZGERALD, fiindcă prezintă o iubire intensă, tulburătore şi fermecătoare totodată.
Citate
yeah
,,E un avantaj uriaş să nu bei între nişte oameni care au patima beţiei."
I love this quote
 

Punctaj: 3,5 din 5

6 comentarii:

Raisa spunea...

Am citit ,,Marele Gatsby”-într-adevăr o carte genială.E despre ambiție mai mult și sincer,m-a motivat totul după ce am terminat-o.Foarte frumoasă recenzia ta,bună alegere a cărții!

Smilenow...die later spunea...

Raisa-mă bucură mult faptul că îţi place recenzia!:)

Pufuleț spunea...

Draguta recenzia, nu am citit cartea, dar am vazut filmul, mi-a placut :)).
Te tuc!

Smilenow...die later spunea...

Pufuleţ-la mine e invers: am citit cartea şi n-am văzut filmul...

Unknown spunea...

Am citit cartea şi am văzut şi filmul. Dacă la carte m-a plictisit groaznic prima jumătate, la film nu am mai avut răbdare să îl văd de la jumătate încolo:)) Mie nu mi se pare că e o carte chiar atât de grozavă, dar bănuiesc că pentru vremurile pentru care a fost scrisă îşi merită titlul de bestseller.

Smilenow...die later spunea...

Alina Misaki-da,ai dreptate, ,,Marele Gatsby" nu se compară cu acele cărţi apărute mai recent, dar tot rămâne o experienţă livrească extrem de plăcută.