miercuri, septembrie 3

,,Căutând-o pe Alaska" de John Green

Pentru că nu ştiu cititori care să nu fi lecturat vreodată un roman de John Green m-am hotărât să intru şi eu în clubul verde, începând chiar romanul de debut al autorului.
De ceva timp voiam să ştiu cum e să citeşti ceva de marele Green ,mai ales că internetul e plin de citate adorabile din cărţile lui. Deci nu e greu de închipuit cât de fericită am fost când am despachetat ambalajul cu care a fost acoperit acest volum şi am început să mă delectez cu el...
                           
Ce se întămplă
Miles Halter, protagonistul acestei cărţi este un adolescent pasionat de ultimele cuvinte ale personajelor celebre. Fiind sătul de Florida şi de oamenii din şcoala lui, eroul se decide să plece în Alabama şi să facă ultimii doi ani de liceu acolo, la internat. Acolo îşi face prieteni: Takumi, Colonelul, Lara şi fermecătoarea Alaska Young, o tipă învăluită în parfum de ţigări şi vanilie, de care Miles se va îndrăgosti imediat.
În ,,Căutând-o pe Alaska" sunt prezente mai mult drame adolescentine, farse simpatice făcute de elevi şi un strop de filozofie despre viaţă. La început totul merge lent, normal, frumos, daaar în a doua parte se întâmplă ceva brusc, trist şi neobişnuit încât ai impresia că tocmai ai fost călcat de un tren şi parcă nu-ţi vine să crezi ce s-a întâmplat şi nu mai poţi să-ţi revi. Eu aşa m-am simţit. :(
După ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat (nu am de gând să spun ce s-a petrecut din cauza spoilerelor), protagonistul şi grupul său de prieteni încep să se joace de-a Sherlock Holmes cu scopul de a descoperi motivele care au dus la evenimentul care le-a schimbat adolescenţilor viaţa pentru totdeanuna. Dar oare tinerii vor găsi ceea ce căutau...?
Ce mi-a plăcut
  • stilul simplu de scriere şi am apreciat că autorul nu a abuzat de descrieri plictisitoare, aşa cum au alţii tendinţa să facă;
  • personajele-chiar dacă nu sunt complet schiţate, o parte din mine le-a înţeles acţiunile..dubios, nu?
  • coperta-iniţial nu aveam nicio ideea ce sugerează, dar după ce am terminat cartea, mi-am dat seama că acest roman are o copertă perfectă;
  • personalitatea Alaskăi Young-tipa are o fire unică, fabuloasă, aşa fiinţe găseşti numai în cărţile Rodicăi Ojog Braşoveanu.
Ce mi-a displăcut
  • mi-aş fi dorit ca JG să fi pus mai mult accent pe psihologia Alaskăi, a profesorului de religie (la şcoala cu internat, proful de religie are o influenţă colosală asupra gândirii lui Miles) şi a altor personaje;
  • nu neapărat că am avut eu vreo problemă cu asta, dar alţii s-ar putea să nu agreeze abuzul de ţigări, băutură sau petreceri în stilul adolescenţilor .
Citate
forgive

Untitled

Punctaj: 3 din 5

8 comentarii:

Madeline spunea...

Este prima recenzie pe care o citesc la aceasta carte si incepe sa-mi starneasca interesul. Mi se pare foarte interesanta si nu m-as fi gandit niciodata ca ar fi vorba de scoala, copii etc. Titlul imi inspira o calatorie, sau ceva de genul :))
O voi adauga pe lista klometrica.
Pupici! <3

Oana spunea...

^da, într-adevăr, cu o călătorie se sfârșește cartea.
Mă bucur că ți-e ți-a plăcut mai mult, pe mine nu prea a reușit să mă prindă. Poate va reuși altă carte de John Green. :)

Raisa spunea...

WOw,vreau să citesc atât de mult cartea asta,am căutat-o peste tot și nu am mai găsit-o în stoc!! Am citit TFIOS și îți dai seama că vreau și celălalt Best Seller al acestui autor.Sper să o găsesc pe undeva :( ! Frumoasă recenzie,felicitări!

Raluca spunea...

Mi-a placut enorm cartea.Una dintre cartile mele preferate.Desi nu sunt o fana infocata a cartilor(deoarece profesoara de la scoala ne-a cam obligat sa zic asa cu cititul),am citit o carta de bunavoie si nesilita de nimeni. :)) Am ramas profund impresionata de aceasta poveste.Si asta mi-a dat curajul sa citesc in continuare,chiar daca sunt abia pe la inceput.

Smilenow...die later spunea...

Madeline McKaler-si eu cand am auzit prima oara de cartea asta m-am gandit ca Alaska e un tinut sau ceva de genul :)

Oana-fiecare cu gusturile lui:>3 oricum, imi inchipui ca la editura Trei o sa mai fie scoase si alte carti de John Green si poate o sa fie si ceva ce o sa-ti placa

Raisa-merci si sunt siigura ca vei gasi ceea ce cauti. Poti incerca sa comanzi de pe Libris, eu de acolo am achizitionat-o.

Raluca-ma bucur mult de faptul ca ti-ai dat seama ca cititul poate fi o placere. De obicei trebuie sa gasesti o ,,prima carte buna" ca sa devii un veritabil cititor.

Unknown spunea...

Şi mie mi-ar fi plăcut ca JG să pună mai mult accentul pe aspectul psihologic al personajelor, cât despre proful de religie, el a fost unul din personajele mele preferate:)) Omul ăla era prea deştept, mult prea deştept :3 Felicitări pentru recenzie :*

Pufuleț spunea...

Mie mi-a placut mai mult Alaska de cat TFIOS. NU stiu de ce..
Oricum sper sa citesc toate cartile scrise de Green.
Te tuc!

Smilenow...die later spunea...

Alina-mulţumesc şi mă bucură faptul că eşti de acord cu mine..

Pufuleţ-Şi eu vreau să citesc toate cărţile de John Green. :) Să ştii că am observat că ,,Sub aceeaşi stea" şi ,,Căutând-o pe Alaska" au în comun ,,uitarea".