duminică, martie 23

Hoţul de cărţi Markus Suzak-recenzie

 ,,Sunt bântuită de oameni"(Moartea) 
În Germania hitleristă, culori aparent banale capătă semnificaţii terifiante şi tulburătoare. În situaţii complicate, cuvintele pot salva suflete...sau le pot sfărâma.










Muzica, iubirea, cărţile, prietenia o ajută pe Liesel să treacă peste momentele grele din viaţa ei. Mama şi papa îl oferă copilei sprijinul şi dragostea de care are nevoie, deşi nu dispun de multi bani. Asta într-o perioadă în care economia era la pământ şi vremurile erau grele.










În paralel, naratorul, Moartea, povesteşte cu multă tristeţe şi oboseală despre ororile războiului şi consecinţele dezastroase ale acestuia: o mare de cadavre şi cruzimea inumană aplicată asupra evreilor şi a altor rase considerate ,,inferioare".

Această carte m-a ajutat să observ mai bine oceanul de nedreptate aplicat multor popoare nevinovate, inclusiv germanilor...ocean alimentat de convingerile şi de discursurile Fuhrerului. Dorinţa de a domina cât mai multă lume cu orice preţ a trezit în mine un amalgam de sentimente: furie, tristeţe, neajutorare, trăiri pe care nu multe cărţi au reuşit să mi le aducă.










ღ Deşi finalul a fost dur, au existat şi unele mici momente pline de bucurie, care dau totuşi un nou sentiment: SPERANŢA.

► Şi pentru că eu ador astfel de încheieri, mai realiste, este un motiv temeinic să pun HOŢUL DE CĂRŢI în topul celor mai bune cărţi citite de mine. Într-adevăr merită şi sper ca în viitor, cât mai multi cititori să aibă aceeaşi părere ca mine şi să o devoreze ◄


,,Mă omoară câteodată cum mor oamenii"(Moartea)

Niciun comentariu: