duminică, iunie 29

Aberații despre TFIOS

  De când a apărut ecranizarea, vreau neapărat să citesc ,,Sub aceeași stea” de John Green. Nu numai din cauza filmului, pe care l-am vizionat și care mi s-a părut frumos, ci pentru că niște prietene mi-au recomandat această carte. Un alt motiv care m-a determinat să vreau să mă apuc de romanul lui Green este popularitatea lui și faptul că mulți bloggeri care fac recenzii l-au adorat.

image
  Ieri, cu intenția de a afla mai multe păreri ale cititorilor despre TFIOS am intrat pe Goodreads. Și acolo am găsit o recenzie negativă *dă click aici dacă vrei să o vezi *
  Paradoxal, am fost de acord cu tot ce zicea tipa care a făcut acea recenzie. Știu că afirmația anterioară sună ciudat și e incorect să cred asta din moment ce nu am citit cartea ca să am dreptul să susțin ceva legat de ea, însă lucrurile care au deranjat-o pe acea puștoaică la ,,Sub aceeași stea” existau și în filmul bazat pe acest roman. Deși văzusem acele ,,defecte”, totuși le-am ignorat. Și acum, după am văzut părerea tipei care a ,,atacat” cartea care eram sigură că o să fie printre cele mai bune cărți citite vreodată de către moi, nu mai sunt așa de convinsă că TFIOS poate fi numită o capodoperă a literaturii. Argumentele contra au fost bine gândite, convingătoare și logice, iar faptul că în acea recenzie au existat comparații cu autori pe care i-am cunoscut prin intermediul operelor create de ei și pentru care am o imensă admirație a fost un soi de cireașă de pe tort și într-adevăr am apreciat asta.
  Ceea ce vreau să transmit prin postarea asta aparent fără sens este că din recenzia găsită pe Goodreads am învățat că nu întotdeauna o carte care te face să plângi sau îți răscolește sentimentele este automat o capodoperă, uneori acea carte poate conține niște chestii care sunt stupide și doar de umplutură, chestii pe care niște cititori *precum eu* le neglijează de multe ori. Nu spun că nu e okay să-ți  placă să citești ceva care poate fi numit o carte ,,proastă”, ci spun că trebuie să fii sincer și corect atunci când îți spui părerea despre un roman. Îmi propun ca de acum înainte, la următoarele recenzii pe care le voi face, să am atitudinea despre care vorbeam mai devreme.
  Dar tot îmi doresc să citesc ,,Sub aceeași stea” pentru că lecturarea unei cărți nu se compară cu ceea ce credeai că va fi și în plus, sunt curioasă cum mi se va părea. Cel mai probabil o voi lua de la bibliotecă, nu comandând-o online, așa cum plănuisem inițial.

  Acum am să zbor de la un subiect la altul. Se uită cineva la Teen Wolf? Eu de câteva zile am început acest serial și acum sunt dependentă de el. Caut mereu pe TUMBLR gifuri cu actorii din TW, în special cu Dylan O'Brien.>3 Momentan sunt la începutul celui de-al treilea sezon, despre care am auzit că o să fie un montagne russe de trăiri. Mă gândeam să fac un articol pe blog despre acest serial când o să termin sezonul actual, pentru că merită. Okay, asta a sunat ca reclama aceea de la L'OREAL.

4 comentarii:

natașa spunea...

Am văzut primul sezon din TW anul trecut, dar după a început școala și m-am lăsat. Mă apuc după ce termin celelalte 24355 seriale începute. :))
TFIOS NU E O CARTE PROASTĂ. Tfios e o carte frumoasă, dar nu e genul de carte pe care aș da-o generațiilor viitoare, așa cum aș face cu Harry Potter, spre exemplu. Iar dacă o carte te face să plângi nu înseamnă că e excepțională. If I Stay de Gayle Forman m-a făcut să plâng; în recenzie am scris că e minunată cartea, dar după ce m-am gândit mai bine, nu e așa. Stilul autoarei, personajele și multe altele au lăsat de dorit, dar pentru că mi-a transmis o astfel de emoție am crezut că e WOW.
Bine, acum fiecare om are o părere și o OKAY să-ți placă ceva ce nu i-a plăcut nimănui și invers.
Oricum, citește TFIOS cu mintea deschisă și nu te gândi la ce ai citit despre ea. Cred că e cel mai bine așa!

Smilenow...die later spunea...

Dubhe, știu cum e să te apuci de ,,n”șpe mii de seriale. Mie mi se pare că se întind la infinit și parcă nu mai ai timp să începi și altele, pe care vrei să le vezi. Oricum, să continui cu TW, pentru că devine din ce în ce mai bun cu fiecare sezon.
Da, chiar am de gând să citesc TFIOS fără prejudecățile pe care le aveam despre ea. Cine știe, e posibil să-mi schimb părerea, cu toate că e puțin probabil.>3

Kitty spunea...

Eu n-am citit nici cartea, nu am vazut nici filmul, dar am o parere despre subiect in general. Sunt total de acord cu tine in privinta felului in care ar trebui sa vezi o carte dupa ce o citesti

Cand judeci o carte, o faci din mai multe puncte de vedere (de exemplu: cum au evoluat personajele, ideea pe care povestea voia s-o transmita a ajuns la cititor, cititorii pot relationa cu personajele etc.).

Asadaaaaaar, cand zici ca o carte te-a facut sa plangi e clar ca autorul a reusit sa transmita ceva sentimente. Asta nu o face o capodopera, dar ii da un plus din punctul asta de vedere.

Practic, intr-o recenzie trebuie sa atingi si punctul asta. O carte poate fi foarte proasta din aproape toate punctele de vedere si totusi sa reuseasca sa-ti straneasca sentimente puternice. Si atunci de la "proasta" poate urca la "ok" (sau nu).

Deci, da, ai dreptate, cand faci o recenzie trebuie sa fii sincer. Dar nu ar trebui sa lasi un aspect care ti-a displacut sa afecteze toate celelalte aspecte sau invers.

By the way, nice blog ;) Keep the good work!

Smilenow...die later spunea...

Kitty-thank you so much! Sunt fericită că cineva e de acord cu mine. Chiar nu mă așteptam la asta.>3 Și da, ai dreptate. Uneori când o carte te emoționează, dar din păcate are multe părți proaste, acea carte poate să se ridice la nivelul de ,,e okay”.