sâmbătă, mai 3

O toaletă a la Liz Taylor de Rodica Ojog Brașoveanu

  Anul trecut am citit pentru prima dată o carte de Agatha Christie și surprinzător, mi-a plăcut, chiar dacă era genul polițist, gen care nu prea mă atragea..și așa a început pasiunea mea pentru romanele cu crime și detectivi. Iar cum zilele trecute am dat pe la bibiliotecă, mi-a sărit în ochi o carte de Rodica Ojog Brașoveanu. Văzând de diferite bloguri livrești că această autoare e genială, am luat ,,O toaletă a la Liz Taylor'' cu gândul că o voi adora. Și exact așa a fost.
   Ce se întâmplă
   Marian Dragu, un bărbat chipeș, fermecător, plin de mândrie și maniere alese este detestat de mai mulți indivizi, pentru averea sa și pentru imensul succes la femei. Dar cum nimic nu este perfect, cinci oameni se decid să-l omoare chiar în aceeași zi, toți având motive destul de puternice și plauzibile.
   Însă toți cei cinci inși recunosc intenția de a-l ucide pe inginerul Dragu, iar unii dintre ei chiar mărturisesc miliției că ei l-au asasinat...aceste confesiuni îngreunând sarcina maiorului Cristescu, cel care se ocupă de acest caz, să afle adevărul despre cum s-au petrecut lucrurile.
   Părerea mea
   Cartea asta m-a impresionat prin felul de a fi al personajelor, care sunt extrem de verosimile. Aveam impresia că am mai cunoscut asemenea specimene și în realitate, unele impresionându-mă cu replicile, îmbrăcămintea, inteligența sau capacitatea lor de a se adapta la diferite situații, iar altele uimindu-mă cu prostia de care au dat dovadă. Nici nu-mi vine să cred că acțiunea se petrecea în România...
   Dintre toate ființele din acest roman, cel mai mult mi-a plăcut de Melania Lupu. E o bătrânică simpatică, isteață, dubioasă și  neînfricată. Am apreciat la ea faptul că preferă anotimpurile reci și că adoră Crăciunul. Datorită ei acum îmi place și mai mult să împodobesc bradul :>3 
   Totuși, mi-aș fi dorit să înțeleg mai bine legătura dintre maiorul Cristescu și Melania, mi se pare ciudată relația dintre ei doi. Iar finalul mi se pare neterminat, mă întreb dacă are o continuare.
    Scor: 4,5 din 5
    Mai jos, am notat niște citate:
,,-Ma chere, există o vorbă: În dragoste nu trebuie să fugi, ci să pleci la timp. Eu consider că aforismul nu are aplicație exclusivă în amor, ci e universal valabil.”
-Ai băgat de seamă? surâse Odobescu. Tot ce-i bun în viață ori e imoral, ori îngrașă.”
-Nimeni nu-i de neînlocuit, domnule inginer. A murit Shakespeare și soarele a continuat să răsară...”

4 comentarii:

Raisa spunea...

Foartee tare! Să știi că Agatha Christie îmi place și mie foarte mult.Acum de curând am citit 10 negrii mititei și chiar m-a ținut cu gura până la urechi această carte!Nu ai cum să nu o iubești pe Agatha!Super postul!

Smilenow...die later spunea...

Raisa, eu mi-am propus pentru anul asta sa citesc 10 negrii mititei. Am auzit de la mai multi ca e geniala cartea asta. Abia astept sa pun mana pe ea. :)

Ghanda spunea...

Dacă vrei să înțelegi mai bine relația dintre Melania și Cristescu, citește și celelalte romane din seria Melania Lpu, sunt geniale ;) Ele sunt, în ordine:
„Cianură pentru un surâs”
„Bună seara, Melania!”
„320 de pisici negre”
„Anonima de miecuri”
„Dispariția statuii din parc”

Din păcate, „O toaletă...” nu are o continuare, fiind chiar ultima carte cu aceste personaje :(

Smilenow...die later spunea...

Ghanda, abia acum am văzut comentariul tău. Umm...mulţam pentru recomandări. :)