joi, decembrie 25

Mândrie şi prejudecată de Jane Austen

Mischief Managed.
  Pentru început vreau să spun că nu mă aşteptasem să citesc prea curând ,,Mândrie şi prejudecată", întrucât aveam alte cărţi pe lista de dorinţe livreşti, dar cum ochisem acest roman în biblioteca unui prieten,curiozitatea nu m-a putut opri de a-l lua şi uite aşa am ajuns să mă bucur de renumita carte a lui Jane Austen. Da, contrar presupunerilor mele, chiar mi-a plăcut ce am lecturat. Crezusem că o să dau peste nişte rânduri pline de chestii siropoase specifice lui Nicholas Sparks, întrucât pe copertă se sugerează o poveste de dragoste, dar nici vorbă de aşa ceva. Stilul de scriere al autoarei aceastei cărţi este simplu, frumos şi nu pare să se diferenţieze aşa mult de scrierile mai contemporane. Şi în plus, accentul nu cade pe momentele de iubire dintre protagonişti, ci pe acţiune şi pe sentimentelele lor :)
  Am apreciat că din ,,Mândrie şi prejudecată" am putut învăta unele lucruri:
  • nu întotdeanuna un om e ceea ce pare;
  • iubirea poate schimba radical pe cineva;
  • în viaţă, e important să fii precaut şi să-ţi foloseşti mintea.
   Pe lângă sfaturile de mai sus, am adorat fundalul plin de basm din secolul al XVIII-lea, plin de rochii pompoase, baluri fastuase, parcuri englezeşti, case imense, trăsuri specifice acelor timpuri şi veritabili gentlemani. Ştiu că sună cam ciudat, dar eu am fost fermecată de această privelişte pe care am avut-o în timpul lecturării. Şi am fost şi mai încântată când am văzut ecranizarea aceastui roman din 2005 (după ce l-am terminat >3).
   Dialogurile dintre personaje au fost un deliciu pentru mine, nu credeam că o carte scrisă cu aproximativ 200 de ani în urmă poate avea nişte replici superbe, care m-au emoţionat sau chiar m-au amuzat copios...
   Deşi nu am o vastă experienţă în calitate de cititor, pot spune că ,,Mândrie şi prejudecată" ar merita un punctaj destul de mare, dacă nu maxim, într-o evaluare imaginară şi nu ştiu cum, dar am căpătat o nouă dorinţă: să mă apuc şi de celelalte volume ale lui Jane Austen...
wallpaper-1332119.jpg (1600×1200)

3 comentarii:

Anca spunea...

Jane Austen este ingenioasă pentru simplul fapt că te face să te simți puternică ca personaj feminin principal al propriei tale vieți! Iar dacă prima lectură nu te face să simți asta, de la a doua mai departe vei simți deliciul ei cu siguranță! :)

Mich spunea...

Geniala carte <3
Prima data am citit-o cand eram a saptea, imediat dupa ce am terminat "Pe aripile vantului". Imi plac mult de tot cartile de genul, mai ales pentru ca reliefeaza adevarata putere a femeii intr-o societate in care ea era privita drept o 'masina de facut copii'.

Oana spunea...

De muuuult mi-am dorit să citesc cartea asta, doar că mereu apăreau altele și asta rămânea mai pe la urmă. Merci fiindcă mi-ai adus aminte :)